Druhy bílkovin, které bychom měli přijímat

Všichni moc dobře víme, že bílkoviny jsou jedna z nepostradatelných složek naší každodenní stravy. Spousta z vás ale tápe, jaké ty bílkovinné zdroje volit. Selský rozum by zavelil, jez to, co si tělo vyžádá. Ale popřemýšlejme nad tím trošku jinak.

Z živočišných zdrojů bílkovin je jako první v seznamu jednoznačně vejce. Patří mezi nejplnohodnotnější zdroj bílkovin, které má kompletní spektrum aminokyselin. Právě kvalitu zdroje bílkovin určujeme podle v nich obsažených aminokyselin, tudíž vejce je pro nás ideální volbou.

Další v seznamu bude samozřejmě maso od drůbežího až po vepřové (s tím ale opatrně, je opravdu dost tučné). Nesmíme zapomenout ani na čerstvé ryby, které pokud víme, kde kupovat, dodají do těla esenciální Omega 3 mastné kyseliny. Poslední, koho bychom určitě měli zmínit, jsou mléčné výrobky. Kvalitní selské jogurty, sýry, tvarohy, těmito všemi potravinami také dostaneme do těla bílkoviny.

Co se rostlinných druhů bílkovin týče, tam nemáme o čem. Skvělou volbou jsou veškeré luštěniny, ale světe div se, i třeba ořechy. Rostlinné bílkoviny jsou skvělou obměnou a zpestřením od těch z živočišných zdrojů, ale neobsahují takové spektrum aminokyslelin. Proto je fajn si tyto druhy kombinovat.

Switch language